La independència de Catalunya des d’Aldaia

Avui a Aldaia Vicent Partal ens ha il·lustrat amb la seua sapiència en la xarrada-col·loqui que Bloc – Els Verds del País Valencià havien organitzat. L’assistència pel que fa al nombre ha sigut decent per a un tema, com el de la independència de Catalunya, que està molt allunyat de la realitat valenciana: retallades sanitàries, educatives, deute de l’administració autonòmica, atur, desnonaments,… però que, tard o d’hora ens afectarà.

Fa anys que llegeixc Vilaweb i a Partal en concret, però mai l’havia escoltat en cap conferència. Si llegir-lo és un plaer pel seu enteniment, com en alguna ocasió he explicat en aquest bloc, escoltar-lo m’ha semblat un luxe no només per la seua expressió pausada, sino pel coneixement que ha demostrat en la política catalana, espanyola i europea, i el seu bagatge sobre els processos independentistes d’altres països, que li permeten tindre una perspectiva contrastada.

A més d’explicar-nos els punts claus del procés: espoli, estatut d’autonomia i consultes independentistes. Ens ha destacat el fet que és un procés amb una forta base democràtica que el legitima per damunt de legalitats formals que lògicament s’hauran de superar, perquè normalment els estats no preveuen en les seues lleis la independència de part del seu territori. La frase de la nit, per a mi, ha sigut: democràticament es pot canviar tot.

Interessant ha sigut la seua reflexió sobre si és Catalunya que s’independitza o és l’estat espanyol que es desintegra després de fracasar “l’espanya de les autonomies”. I, en aquest context, quina seria la situació del País Valencià, en avançat procés de descomposició,on optimistes com Partal pensen que n’hi ha opcions de reacció mentre pesimistes com jo dubtem d’una societat sempre satisfeta i “ofrenant noves glòries a Espanya”, malgrat que ens maltracten i ens saquegen per totes bandes.

La clau, en qualsevol cas, del procés de Catalunya estarà també en una cosa que trobe que s’està debatent poc: quin estat es vol. S’ha parlat de la cooficialitat del castellà, de la inexistència d’exèrcit, de les autopistes de peatge… Però cal debatre i molt sobre quina estructura política, administrativa, judicial, es vol. Eixe debat crec que està pendent i és necessari abans de la consulta.

Seguirem atents al procés i ho farem, especialment, a través de Vilaweb.

Anuncis

One response to “La independència de Catalunya des d’Aldaia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s